Sunday, February 13, 2011

RUBIK'S CUBE- Permainan Mencabar Minda!


Siapa yang pernah main Rubik's Cube sila angkat tangan? Hehe. Dulu saya pernah main time kecil-kecil, pastu lama tinggal sebab tidak pernah-pernah berjaya settle kan. Baru-baru ini saya ada main semula, tetapi tetap tidak berjaya dan terus hilang minat nak main semula.. :) 


Di sini saya ada sediakan sedikit info sal Rubik's Cube untuk segarkan ingatan semua kepada mainan lagenda ini.. 
1-Rubik's Cube adalah puzzle mekanikal yang di reka oleh Ern Rubik, seorang pengukir dan profesor arkitektur dari Hungary pada tahun 1974.
2-Rubik's Cube seringkali di eja salah sebagai Rubix Cube ataupun Rubics Cube.
3-Puzzle plastik tiga dimensi ini datang dengan empat versi berbeza iaitu:
   Pocket Cube (2x2x2)
   Standard Cube (3x3x3)
   Revenge Cube (4x4x4)
   Professor's Cube (5x5x5)
4-Sebuah Rubik's Cube 3x3x3 yang normal boleh diselesaikan dengan 27 gerakan atau kurang.
5-Kemudiannya kiub versi 6x6x6 dan 7x7x7 turut dihasilkan.

p/s: Kalau hendak main Rubik's Cube, jangan jadi mcm saya, 'hangat-hangat tahi ayam' sahaja. :)

Jenis-jenis Rubik's Cube yang biasa digunakan
Otaku Rubik's Cube? hehe

Inilah reaksi setiap newbie Rubik's Cube semasa bermain :)

11 comments:

Anonymous said...

ko blh settle ke 3x3

kOtAk^mAgiKa said...

xleh..kan dah ckp dlm entri..saya ni hangat2 tahi ayam ja.. kalo record dunia dlm brapa sec ja diorang buat..

m!sZ zAL!nA said...

sakit otak main rubik

Pait said...

blaja dlm youtube bhai.bkn susah pn

Anonymous said...

tak cukup bijak jgn main

kOtAk^mAgiKa said...

hehe..tp skrang xda minat dah nak mian rubik.. layan dota lagi baik.hehe

Anonymous said...

kwn aku blh settle dlm msa 5mnt

kOtAk^mAgiKa said...

rekod dunia ada dlm brapa second ja..hehe.. Korang leh search kat youtube

Anonymous said...

pening gak rc ni

mykhalis said...

main bende nie mmg aku lembab gile..nak dapat sebelah muke same warnapun sllu faill

kOtAk^mAgiKa said...

tahu xpa..hehe

Post a Comment

Your Comment Needed :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Disclaimer

All articles are published in this blog represents the ideas and thoughts by kOtAk^ mAgiKa personally. All material in this blog can be picked up from many medium of media as fact and opinion of kOtAk^ mAgiKa.